About

Italian food, abroad.

I am Italian. I live abroad though – spread around Europe. Culturally I feel European, linguistically I am quite confused, and use whatever means I have to deliver the message. Quick and dirty: I do greatly appreciate language subtleties, but I don’t want to focus on them personally. This is why I write in English.
What really characterizes me as an Italian is food. There is no food like Italian food and my cooking is Italian even when I am crushing lemongrass, no matter how hard I try.

This is a place where I want to try and gather some memories. I tend to forget so easily, even the things I love.
Everybody – me included – complains that I cook the (ehrm) most fabulous dishes, and then these recipes disappear, never again to be seen. I’d like to keep some track of what I do and also I find it very handy to have a place where I can collect all my recipes (at least the ones I like the most and would like to reproduce, sooner or later). I’d also like to keep a clearer track of friends and occasions: food is what I have to offer, and I love to share it with people.

This is why I am also trying to share it with you.

 

You are very welcome to leave a comment, positive or negative: you are going to make my day, either way.

You can also contact me at: lacaffettierarosa[at]googlemail[dot]com.

 

21 Comments to “About”

  1. Ciao caffettiera, ho visto ora il tuo suggerimento sul sito del cavolo 😉
    Ti ringrazio, ora vedo di scaricare il sof..w.
    Peccato che il tuo sito sia tutto Englischhhh.
    Io mastico molto male, pero gooooogle mi da una mano.
    Carine anke le tue foto però…. brav…..o-a

  2. Happy 1 year old anniversary. This is a wonderful blog and I wish it many many more happy years!

    🙂

  3. I jave just discovered you site and i like it!
    My compliments, my english is certainly as good as yours…

  4. Hello,

    I just wanted to know If it’s OK with you If I mention your site from my websites? Please let me know. Thank you for your time.

    Regards,
    Kathy

  5. Hi!

    I just found your blog through the comment page on Chocolate & Zucchini. It’s great.

    My husband and I are in Italy and absolutely loving the food here. I’m not sure where you are at the moment, but if you come back to Italy during the next month or so, we would love to say hello over coffee.

    I just subscribed and look forward to reading your blog:)

    All the best,
    Carole

  6. Oh Signore! Tutto in english! E qui io che sto sclerando tra inglese e spagnolo, che finisce che a Luis (maschietto e spagnolo)dico “how are you?” mentre rispondo a Lois (femminuccia ed inglese) si, esto es italiano, hombre!
    😉
    Ciao
    niki

  7. Hi! I am the reverse of you, a foreigner living in Italy, although I am a touch Italian since I grew up there. It is nice to find an Italian food blog in English, there are not that many out there. I am excited to read more and am off to do so right now!

  8. I am glad to have paid a visit to your site. Love Italian food and love your take on food.

  9. Ciao! Sono venuta a fare un giretto. Adesso capisco la faccenda dei pronti soccorsi sparsi per l’Europa!
    Sai, io non riuscirei proprio a scrivere in inglese… mi piace troppo l’italiano, è una lingua così espressiva. E il mio inglese è sufficiente ma non fantastico!
    Verrò a trovarti ogni tanto!
    Ciao
    Niki

    • Ciao Niki!
      grazie della visita. Il tuo blog e’ sempre cosi’ interessante! Ho deciso di scrivere in inglese perche’ ho piu’ amici la cui madrelingua non e’ l’italiano. Hai ragione, l’italiano e’ cosi’ espressivo, e tu scrivi benissimo. In effetti uno dei miei progetti sarebbe di avere un blog in due lingue, ma e’ una faticaccia!

  10. Ciao Niki,

    “There is no food like Italian food and my cooking is Italian even when I am crushing lemongrass, no matter how hard I try.” This line is really beautiful, and I know exactly what you mean. 🙂

    Ho vissuto tre anni in Sicilia ed e’ stato un ottimo posto per (ri)imparare i fondamenti di cucina. E’ tutta una filosofia…

  11. Ciao ho appena trovato il tuo blog…anche io adoro la cucina italiana, ma scrivo un blog in inglese, forse per le stesse ragioni che hanno ispirato anche te…certo a volte è un po’ faticoso scrivere in una lingua diversa, però è stimolante, non trovi? In un certo senso ti spinge ad essere più essenziale e diretta!
    Buona continuazion, ripasserò a trovarti.

    • Ciao Roberta, grazie della visita! Per me l’inglese e’ stato una scelta naturale, alla fine ho piu’ amici che capiscono l’inglese che l’italiano, e poi mi sembra strano scrivere in Italiano di qualcosa che leggo soprattutto in inglese 🙂 In effetti a volte e’ difficile, ma stranamente siccome non e’ la mia prima lingua, sono piu’ indulgente con me stessa di quanto lo sarei con l’italiano. Di sicuro e’ stimolante, penso di aver migliorato la mia capacita’ di dire qualcosa anche nella vita quotidiana. Prima o poi mi piacerebbe scrivere in due lingue, ma per ora e’ una fatica inconcepibile!

  12. Wow – I love everything Italian! And so happy to connect with you. I know I will definitely follow you for great Italian recipes. Thanks for visiting my blog earlier this week.

  13. Thanks for helping to preserve authentic Italian food. You definitely deserve the Cannolo Award! You can get it here: http://www.disgracesonthemenu.com/p/cannolo-award.html

  14. hai un blog splendido e scrivi in un inglese perfetto.
    avrai sulla coscienza il mio complesso di inferiorità 😛
    posso chiederti da dove in USA?
    noi adesso viviamo a nyc, ma abbiamo fatto un po’ di traslochi

    davvero complimenti

    • Ciao e grazie per la visita e i complimenti! Non ho mai lasciato la cara vecchia Europa: abito (per ora) in Inghilterra (UK), a Plymouth. Per la lingua, ti ringrazio! Ma e’ davvero strano: mi sembra di parlare e scrivere sempre peggio in italiano, e peggiorare, o almeno non migliorare, anche in inglese.. Le gioie di usare due lingue contemporaneamente!

  15. Hi I’m Alberto from Italy
    This blog is very beautifull, i’m start blog too to italian real food.
    Bye bye
    Ciao.

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